Blir du fort stressa?

Send meg en melding

Er du sånn som meg som fort blir stressa, jeg var iallfall sånn før. Jeg har lært meg å ta noen grep i livet, som gjør at jeg nyter mer.

Går du rundt å skyndter deg når du gjør ting. La meg gi deg ett eksempel, skyndter du deg når du lager middag, når du vasker tøy eller når du gjør noe du må få gjort. Jeg tror vi lever i en tid der vi ønsker at alt skal være så effektivt, for vi vil jo få mest mulig ut av den tiden vi har. Men la meg si deg en ting:

«Det går an å ha mye å gjøre uten å være stressa». K.B

Av og til kan jeg kjenne at jeg tar på meg mer og mer og til slutt heiser skuldrene seg og så er det for mye igjen.

Vi kan la oss stresse av familieliv, krav, forventninger, karriere, sosialt liv og tidspress. Jeg har en enorm evne til å pushe meg selv, til og med når jeg har en dag fri, så lager jeg så mange planer at jeg ikke har rom for å nyte dagen. Er det noen som kjenner seg igjen 🙋‍♀️. Å være stressa er når forventingen vi har overstiger, eller nærmer seg nivået for hva vi er i stand til å håndtere. Da presser vi for mye aktiviteter inn i for liten tid.

«Du er skapt for å nyte livet, ikke haste deg igjennom det». K.B.
STRESS FØRER IKKE NOE GODT MED SEG

Stress gjør oss syke. Det er ikke sundt å kjenne seg stresset for mye. I vårt samfunn har det vært en dramatisk økning i stressrelatert sykdommer og plager. Stress er noe vi ikke bør ha, noe vi kanskje må jobbe med for å ha mindre av. Jeg har måtte jobbe med meg selv her, og fortsatt kan jeg å planlegger alt for mye inn i mine timeplaner. Stress er med på å bryte ned kroppen.

«Stress gjør også at vi ikke klarer å nyte øyeblikkene og livet slik det er meningen vi skal.» K.B

Stress er ikke nevnt i bibelen en eneste gang. Jesus sa aldri til disiplene skyndt dere, nå skal vi til neste sted, eller skyndt dere vi har ikke tid til dette. Jesus hadde alltid tid til det han skulle ha tid til. Det har du også. Du har tid til det du skal ha tid til, hvis du stresser har du puttet for mye inn i timeplanen.


GÅ FRA Å VÆRE STESSET TIL Å NYTE LIVET

Jeg har tre barn, jobber masse, trener aktivt og har mange andre ting å holde på med. Jeg elsker å ha mye å gjøre. Jeg må bare finne balansen der det er mye, men ikke for mye. Dagens mas og jag kan gjøre at stress ofr kan komme. Stress kan gjør at gleden ved å gjøre noe blir tatt fra oss.

Jeg vet at jeg utmerket godt kan gjøre alle disse tingene, uten å stresse og glede meg over livet og de jeg har rundt meg. Jeg må bare kjenne igjen når jeg kommer der at jeg stresser. Da setter jeg på bremsene, planlegger mindre inn i dagene mine. Jeg tar flere pauser, nyter den tiden jeg har og det jeg gjør mer. Og tar den tiden det tar på de tingene jeg skal gjøre, trenger ikke skyndte meg for å handle.

Jeg har de siste årene hatt skikkelig fokus på dette i livet mitt. Stress tar gleden vekk, den tar gode opplevelser vekk. Så når vi for eksempel skal ut med ungene, så har jeg lært meg at unger ikke har evnen til å skyndte seg. Så når vi maser og stresser ungene opp så er det fordi vi har en forventning om at ting tar mindre tid enn det faktisk tar. Ikke skydt på deg selv eller de andre, men planlegg god tid til å gjøre det du skal gjøre.


HAR DU KJENT AT DET NOEN GANGER BLIR FOR MYE FOR DEG??

Jeg kunne ta meg selv i å tenke «dette klarer jeg ikke», «Hvis det kommer en ting til så blir det for mye for meg» eller «Nå har jeg mer enn nok, det kan ikke komme inn noe uforutsett nå». Kjenner du deg igjen? Det er når vi putter for mye inn i en dag enn hva som er sundt. Da må du stoppe opp litt, tenke over hva du kan kutte ned.

Det som ofte skjer, omtrent hver dag skjer det, at noe kommer inn, som du ikke har kontroll over eller planlagt. Noen som vil prate eller noe jeg må ordne opp i. Jeg måtte lære meg å ha mindre på timeplanen og mer slakk mellom oppgavene som skal gjøres, så det uforutsette ikke trenger å stresse meg når det kommer. Jeg ønsker jo å ha disse samtalene som kommer uplanlagt eller være der når ungene trenger meg.


EN TING AV GANGA

Jeg lærte meg at å gjøre en ting av gangen å bli ferdig med det, før jeg begynte på neste, reduserer mye stress. Jeg planla dagen helt annerledes, jeg har mindre på «må gjøre lista» sånn at jeg alltid har tid til de verdifulle samtalene som dukker opp i løpet av en dag. Når du bremser litt, begynner kreativeten å blomstre og det er der vi bør være. Du tillater Gud å minne deg på ting, for tankene er ikke for opptatt hele tiden.

Tidligere kunne jeg være så effektiv at jeg skulle gjøre mest mulig, men det ble mye stress. Mine egne forventninger til meg selv kunne ødelegge opplegget før dagen var begynt, og det likte jeg ikke og jeg presset meg mer.


KJENNE IGJEN TEGNENE PÅ STRESS

Jeg kan fortsatt bli stresset, men jeg kjenner det igjen og stopper opp og tenker dette skal ikke stresse meg. Tenke om det er noe jeg kan kutte ned på.

Det gir meg en enorm glede å ha mye å gjøre, men gleden er enda større dersom jeg tar meg tid til å ikke skynde meg når jeg gjør det jeg skal.

Jeg har tatt meg selv utallige ganger i å skynte meg når jeg vasker opp, lager mat, rydder, vasker tøy eller skal legge ungene. Jeg har lært meg å ta den tiden det tar og gjerne lytte til noe god musikk eller en tale og nyte det isteden for å stresse. Eller ta meg tid til virkelig lytte til ungene når de trenger det. Det som skjer er at jeg har begynt å nyte livet mye mer.


VI HAR ALLE 24 TIMER I DØGNET

Vi har alle 24 timer i løpet av ett døgn og er du som meg så kunne du tenker deg at det var litt flere timer i ett døgn. Jeg har alltid vært litt misunnelig på de som trenger lite søvn, de har jo mer tid til å gjøre enda mer av det de ønsker. Men jeg trenger 8 timer hver eneste natt. Jeg kan heller ikke kutte ned på denne tiden, for lite søvn gjør at stressnivået stiger.


MÅ SI NEI TIL NOE

For å ha ett liv med minst mulig stress, må vi lære oss å si nei til noe. Det kan være veldig lurt å gjøre noen omprioriteringer, tenke gjennom hva du ønsker å ha tid til, hva du kan legge inn litt sjeldnere og hva du kan si nei til.

Kanskje har du så mye å gjøre at du ikke får tid til det du egentlig vil bruke tiden din på. Ta deg tid til det du elsker å gjøre og gjør mer av det som får deg til å le. Jeg tror det er meninga at vi skal nyte livet.


Det jeg har sett som er ett resultat av å være mindre stresset, er at jeg ikke så fort blir irritert. Jeg er mer tilstede og mer glad.Er du ny på bloggen min kan du følge siden min på på Facebook eller Instagram, da får du med deg når jeg poster nye ting.


Del gjerne med noen som trenger å høre dette 💞.

Ha en nydelig dag.