Har du latt "Janteloven" trykke deg ned?

Send meg en melding

Jantelovens ti bud:

Janteloven ligger som en klam hånd over det norske folket.  Det er en måte å tenke på, som har påvirket det norske folket i lang tid og det er på tide å gjøre noe med det. Den gir et godt bilde av menneskenes evne til å trykke hverandre og seg selv ned.


  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro at du er noe mer enn oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

(Aksel Sandemose, 1933)


Slike utsagn som at "du må ikke tro at du er noe", er noe som vi ofte kan høre av mennesker rundt oss, hvordan vi behandler hverandre, prater om andre eller oss selv. Vi kan ha lært å tenke sånn om oss selv. Disse tankene er med å holde deg tilbake fra å være den du er ment å skulle være. For Jantes lov forteller at du ikke må tro at du er noe, du må ikke skille deg ut eller tro at noen bryr seg. Det er iallfall ikke det Jesus sier om deg.

Ikke vær redd for hva andre tenker om deg

Har du noen ganger kjent på frykt for hva andre mennesker sier eller tenker om deg?  Frykt for mennesker gjør at du ikke kan være fullt ut den du er ment å skulle være. Du tør ikke være deg. Du handler fordi andre har forventning til hvordan du skal oppføre deg. Jeg håper at du idag skal ta ett valg på å slippe taket på det, på at andre skal bestemme hvem du er og hva du er i stand til eller verdien du har.

Trykker du deg selv ned i tankene?

Mange er trykket ned av slike tanke som kommer fra Janteloven og jeg var en av dem i lang tid. Jeg har hatt tanker om meg selv som sier: «Jeg er ikke god nok», «Jeg må ikke tro at jeg er noe», «Hva kommer til å bli ledd av?», «Jeg tror ikke jeg får det til.» eller "Jeg kan ikke gjøre det for det er det ingen som har gjort før?". Disse tankene påvirket meg og valgene mine og hvordan jeg så på meg og hvordan jeg levde livet. Inni tankene mine trykket jeg meg selv ned, kjenner du deg igjen? Les også Trykker du seg selv ned i tankene.

I oppveksten hadde jeg store lesevansker. Det gjorde at jeg ofte fikk høre disse setningene av andre rundt meg. De var kanskje velmenende, men de sa «Det gjør ingenting om du ikke blir noe.», «Det gjør ikke noe om du ikke får det til», «Det går bra om du ikke stikker deg ut.» og så videre. Jeg husker slike ord trykket meg ned og jeg begynte etter hvert å tro på denne løgnen over livet mitt. Disse tankene gjorde at jeg tenkte mindre om meg selv enn det Jesus hadde for meg. Han hadde mange planer for meg og vil at jeg skulle komme på linje med det han har for meg. Så hvis du også har det litt som jeg hadde det, så ber jeg deg se litt på hva du tenker om deg selv, er dette noe du tror Jesus sier om deg? Jeg tror Jesus har en fantastisk plan for deg, du må bare våge å drømme, våge å tenke ut av boksen du har satt deg selv i.

Les gjerne også Fra drøm til virkelighet

Tanker som ødelegger troen på deg selv

Fienden bruker omgivelser og erfaringer mot oss, og gir oss tanker for å ødelegge, drepe og stjele (Joh 10,10) det som er meningen at vi skal ha. Jeg visste ikke bedre enn å tro på alt jeg tenkte. Dette ødela troen på meg selv, knuste mange drømmer og holdt meg tilbake fra å være det Gud tenkte om meg.

Jeg hadde mange drømmer da jeg vokste opp. Men sa jeg dem høyt, kunne folk rundt meg le av meg, eller snakke meg ned og det gjorde meg fullstendig usikker og noen ganger gav jeg opp. Jeg hørte på omstendighetene og trodde jeg ikke kunne få det til. Men inni meg viste jeg at det var noe mer. Inni meg kjente jeg en som heiet på meg og ville noe mer for meg.

Gud er så uendelig fornøyd med deg

Gud ga meg en mulighet til å rette opp tankene mine. Han viste meg  løgnen jeg hadde trodd på og som var blitt så stor del av livet mitt. Så lærte Han meg å følge hans sannhet om meg. Gud viste meg hva han så i meg, han likte drømmene mine og sa at det var han som hadde lagt dem ned i meg for at jeg skal oppfylle dem. Jeg måtte erstatte det som var løgn med Guds sannhet over mitt liv.

Hva sier Gud om deg?

Gud kjente deg allerede fra før du ble unnfanget. Jer 1,4-5

Du var ikke en feiltagelse, for alle dine dager har han fastsatt før noen var kommet. Salme 139,15-16
Gud har dyrebare tanker for deg Same 139,17

Gud vevde deg sammen i din mors mage. Salme 139,13

Gud er ikke langt borte fra deg eller sint, han er sann kjærlighet. 1 Joh 4,16

Guds dypeste ønske å få gi deg sin kjærlighet. 1 Joh 3,1

Gud tilbyr deg mer enn din jordiske far noen gang har kunnet tilby. Matt 7,11

Gud er den perfekte far. Matt 5, 45 og 48

Guds plan for din fremtid har alltid vært fylt med håp. Jer 29,11

Gud elsker deg med en evig kjærlighet. Jer 31,3

Guds tanker for deg er like talløse som sandkornene på stranden. Salme 139,17-18

Gud fryder seg over deg med glede. Sef 3,17

Gud vil aldri slutte med å gjøre godt mot deg. Jer 32,40

Gud vil vise deg store og vidunderlige ting. Jer 33,3

Gud vil gi deg alt ditt hjerte ønsker. Salme 37,4

Gud ønsker å gjøre mer for deg enn du kan klare å forstå. Ef 3,20

Gud er din største oppmuntrer. 2 Tess 2,16-17

Gud er en far som trøster deg under alle dine problemer. 2 Kor 1,3-4

Som en hyrde bærer et lam, bærer Gud deg nær til Sitt hjerte. Jes 40,11

Gud ønsker å tørke vekk hver eneste tåre fra dine øyne. (Åpenbaringen 21,3-4)

Gud vil ta vekk hver eneste smerte du har lidd her på jorden. (Åpenbaringen 21,3-4)

Gud er din Far, og han elsker deg som han elsker sin sønn Jesus. (Johannes 17,23)

Gud er for deg, og ikke imot deg. (Rom 8,31)

Gud teller ikke det gale du har gjort. (2 Kor 5,18-19)

(lånt fra bibelogtro.wordpress.com  en litt kortere versjon).

Jeg er sikker på at det var en eller to her som du la spesielt merke til som gikk rett inn i hjertet ditt. Husk på de når du har en tøff dag. Gud er så nær deg og vil hjelpe deg, han er den som vil løfte deg opp og beskytte deg og elske deg.

Erstatt tankene med Guds sannhet

Har du også følt noe av det samme som meg? Du kan bli holdt tilbake av dine egne tanker. Innerst inne kjenner du at du har så utrolig mye større potensialet enn det du lever ut. La meg si deg noe, begynn å ta de tankene som trykker deg ned til fange. Erstatt de med Guds sannhet over livet ditt.

Når du begynner å tro på løgn inn i livet ditt, vil det hindre ditt fulle potensialet. Når du leser disse ordenen (ovenfor) fra Gud til deg, så er det ikke bare hvordan han ser på deg, men hvordan han vil at du skal se på deg selv.

Helt til jeg var 22 år klarte jeg ikke å elsket meg selv. Jeg likte ikke den personen jeg var. Tankene mine kritiserte meg. Jeg hadde nedverdigende tanker om andre fordi jeg ikke likte meg selv. Jeg hadde blitt en person som var hard; hjertet var kaldt og jeg lot ikke noen komme nær. Jeg fikk også tanker om at Gud ikke brydde seg om meg eller var nær. At han ikke hadde anelse om hva som skjedde i mitt liv.

Da jeg lærte meg å lytte til Gud, sa han til meg: «Det er slik fienden holder på, Kristin.» Jeg var helt sjokkert over innsikt Gud hadde vist meg. Er Gud så nær at han prater med meg og kommer djevelen med tanker som ødelegger livet mitt? Jeg begynte å forstå hvor feil jeg hadde tatt av meg selv og Gud. I årene som kom måtte jeg gjennom en prosess med å fornye tankene mine.
Jeg godtok alt jeg tenkte, selv om det var løgn fra fienden. Tanker du har om deg selv trenger ikke å være sannheten om hvem Gud har skapt deg til å være. Du må la Gud komme med sannheten og ikke tro på løgn som har reist seg opp inni deg om hvem du er.
Bibelen er veldig klar og tydelig på hvem du er som menneske, og det stemmer ikke med Janteloven. Så hvis du har slike nedlatende tanker om deg selv, vil jeg råde deg til å oppdage sannheten. Gud sier om deg at du er verdifull og skapt for en hensikt. Han har lagt ned mange drømmer i deg som du kan oppfylle. Han ønsker å gi deg det du lengter etter i hjertet.


La oss løfte hverandre opp

Isteden for å være mennesker som trykker hverandre ned, la oss heller løfte hverandre opp. Isteden for å trykke deg selv ned, begynn å tenk tanker som løfter deg opp.

Kjenner du det igjen i noe av det jeg skriver, skriv gjerne en kommentar.

Del gjerne med noen som vil ha glede av dette.