Har du opplevd hvor vondt det er å bli avvist?

Send meg en melding

I barndommen og ungdomsårene mine opplevde jeg noen smertefulle avvisninger som skulle prege meg lenge. Det å bli avvist av noen du har knytte deg sterkt til, er så vondt og smertefullt og det gjør noe med deg. Avvisning kan være en kommentar av noen som avviser en del av hvem du er. Du kan bli utestengt. Venner eller folk i nære relasjoner til deg kan svikte. Relasjoner  brytes.


Frykt for å bli avvist

Det ble etterhvert en frykt jeg gikk rundt med, frykt for å bli avvist av de rundt meg. Til tider kan jeg kjenne det enda. Siden jeg var redd for å bli avvist, var jeg redd for å åpne hjerte helt for andre og slippe folk helt inn. Jeg kunne avvise andre, for at ikke de skulle gjøre det. Det ble en måte å overleve på, for å hindre at det vonde skulle skje. Men den som ble mest såret av det var meg selv, jeg gikk glipp av gode sunne relasjoner, som kunne få lov til å vokse til noe nydelig og vakkert. Noe av det som er det mest fantastiske Gud har gitt oss.


Har du noen ganger blir skikkelig avvist, sånn uten å forså hvorfor det skjedde? Du kjenner på usikkerhet for hva som skjer og en smerte griper tak i deg. Du kjenner på redsel og skam. Spørsmålet dukker opp «hvorfor avviser de meg?», «hva er det som gjør at ikke jeg er verd å elske av akkurat dem.»  


Sårede mennekser sårer mennesker

Det er en skikkelig vond å ha bli avvist. Frykt for avvisning kan bli ett resultat av slike opplevelser. Når du begynner å handle på frykten, og gir du etter for ikke å oppleve det du er redd for skal skje. Da begynner du å skyve folk vekk fra deg. Har du hørt utrykket «sårede mennesker sårer mennesker», det er det som begynner å skje. Du kan begynne å avvise andre for du selv er blitt avvist og er redd for at det skal skje igjen.


Jeg var ikke klar over at det var en stor ting i livet mitt før jeg var over 30 år. Da jeg var på bibelskole på Hawaii, det andre som slet med det og jeg hadde ikke tenkt over engang at det var noe som berørte meg. En dag så jeg den rød tråden som gikk gjennom livet mitt, jeg var blitt avvist av forskjellige viktige personer i livet mitt og på grunn av disse opplevelsene vokste det ubevisst opp en frykt for at dette skulle skje igjen.


Kan være vanskelig å åpne opp for gode relasjoner

Jeg hadde kjent på smerten av avvisning og det gjorde det vanskelig å binde meg i relasjoner. Jeg var alltid forsiktig med å komme for nær noen. Jeg hold de fleste litt på avstand. Jeg hadde vanskelig for å slippe andre helt inn i hjertet mitt. Jeg var redd for at de plutselig skulle gå ut av livet mitt. Jeg kjente også på en løgntanker som dukket opp, at hvis de ble virkelig kjent med meg så ville de skjønne hvem jeg var og at den jeg var ville de ikke ha noe med å gjøre.


Har du noen gang opplevd det? Kanskje når du leser dette jeg skriver så kommer det situasjoner opp i bevisstheten din, ting som har skjedd. Hendelser som gjorde at du ble skikkelig avvist. Kanskje du også har prøvd å beskytte deg selv fra å bli avvist, slik jeg gjorde. Kanskje du har avvist andre for ikke selv å bli det.

Les også gjerne hvordan du kan bevare hjertet (ett av de innleggene jeg har fått mest respons på).

Gå imot frykten for avvisning

Hva skal du gjøre da? Du bør sakte men sikkert møte denne fienden, som frykten er for deg. Du må begynne å ta kontakt med venner, du må være den som knytter tettere bånd. Du kan gjøre det selv om du kjenner på frykten for å bli avvist igjen. Dersom du ikke tar denne risikoen, kan du gå glipp av å oppleve hva dyp kjærlighet er og du kan gå glipp av dype gode relasjoner det var meningen at du skal ha.


Frykten får deg til å tro at du blir helt ødelagt og knust. Men la meg si deg en ting, frykten er ikke sann, den lyver. Frykten for avvisning er falsk og hindrer deg i å leve ett sundt og godt liv i gode relasjoner.


Ikke la frykten dra deg ut av vennskap og tette relasjoner. Velg å være den som tar mennesker nær til deg, selv om det er utfordrer deg.


Frykten påvirker hvordan du er mot andre rundt deg. Når du velger å skape deg sunne og gode relasjoner så er det deg de vil komme til, når ting blir tøft. Da er du den som skaper gode relasjoner. Frykten er nødt til å vike når du går imot den.


Hva skjer når du har opplevd avvisning

Du handler ut fra sår andre har påført deg. Du er ikke så flink til å holde kontakt med andre. Derfor kan du bli grunnen til at du mister venner. Jeg opplevde akkurat det. Jeg var ikke så flink til å ta de tett inntil deg og åpnet ikke helt opp. Jeg handlet ut av frykt og ut fra de sårene som var påført meg, jeg trengte indre legedom på områder i hjertet mitt.


Begynne med å tilgi

Tilgivelse er vanskelig når du er blitt skikkelig såret. Men det er den eneste veien, som vil sette deg i frihet til å være den du skal være.


Du må kanskje tilgi deg selv også. Det er mye jeg angrer på som jeg skulle har gjort, mye jeg kunne ha gjort annerledes for å stille opp for de rundt meg. Men mine sår gjorde det så vanskelig. Jeg klarte ikke åpne hjerte mitt, var redd for å bli såret igjen. Jeg må tilgi meg selv for ikke å ha vært der når jeg skulle det.


Nå er mitt fokus annerledes, jeg åpner opp og jeg slipper andre inn og jeg har mye å gi til andre. Når du bruker tid med Jesus, tar han bort gamle sår. Han kommer med sin legedom akkurat inn i den smerten du har. Det samme gjelder for deg, dersom du trenger legedom i hjertet, for sår som er blitt påført deg, så er det tilgjengelig for deg. Du må begynne å tilgi de som har såret deg og så må du tilgi deg selv.


Indre helbredelse

De dype vonde sårene vil gradvis forsvinne. Ofte er det en prosess. Gud ønsker å velsigne deg og dine relasjoner. Jeg har merket at når jeg bruker tid alene med Gud og slipper han inn der jeg har sår, så møter han meg der. Han lengter etter at han kan komme med sin velsignelse. Han vet akkurat hvordan du har det.


Når du har fått helbredelse på dype sår, blir du hel. Frykten forsvinner gradvis etterhvert som du går imot den. For du skal være en person som ser andre. Du skal trekke folk til deg i din godhet og omsorg. De kommer til å være tiltrukket av deg.


Jeg kjenner hvor takknemlig og glad jeg er for at jeg har det så godt inni meg. Og jeg åpner meg og forteller deg om mine sår, for jeg vet at det er en vei ut av det. Jesus. Han er virkelig og bryr seg om smertene du har hatt og han ønsker at du skal åpne opp, så han kan gjøre åpne sår til arr som ikke gjør vondt lenger. Jeg kjenner at det som har vært sårt og vondt i relasjoner ikke er vondt og sårt lenger. Jeg vet at de dårlige opplevelsene du har hatt, har snudd seg til velsignelser.


Takk for at du tok tid til å lese dette, del gjerne med venner.

Og dersom du ønsker å vite når neste innlegg kommer, så kan du like siden min på facebook eller følger meg på instagram.


Han en nydelig dag.