En liten endring i tankene kan ha stor virkning i livet ditt

Send meg en melding

Det er ikke sånn at noen plutselig sier noe stygt til om noen, eller baktaler noen, eller handler dårlig mot noen. Det begynner i tankene. Vi tillater tanken å komme inn. Når vi godtar tankene vi får uansett om de er gode eller nedbrytende så vil disse tankene lede til handling. Det vi tenker kommer til uttrykk i ord vi seier og ting vi gjør.


Våre handlinger er et direkte resultat av våre tanker.

Oppførselen vår er et resultat av det vi tenker. Dersom du trener, er det fordi du har bestemt deg for det i tankene. Leser du en bok, kan du ikke gjøre det uten at du har bestemt deg for det i tankene. Hele livet ditt består av tanker som fører til handlinger. I tankene legges planene for det vi ender opp med å gjøre. Vi må også være klar over at vi ubevisst tenker noe som også vil føre til handling.


Hvordan tenker du om andre? Du kan tenke godt om en person, eller vi kan få nedlatende tanker om en person. Dersom du ikke bevisst går imot når vi tenker dårlig om noen, vil disse tankene fortsette å være der og du aksepterer de. Når vi tenker negativt om en person, kan vi stoppe opp og kaste ut tanken før vi begynner å handle negativt mot denne personen. Produserer du gode tanker som er etter Guds hjerte, eller gir du de onde tankene rom? Jeg er ikke ute etter å gi deg dårlig samvittighet eller noe. Jeg ønsker bare at du skal vite at det er helt normalt og du skal vite at du kan gjøre noen små grep i riktig retning og det vil gi store endringer i livet ditt. Ofte kan vi tenke negativt om personer som behandler og gjør stygge ting med oss, men Jesus anbefaler oss og ikke gjøre det samme tilbake. Jeg vet det er vanskelig, men jeg vet også at det vil gjøre veldig godt å gjøre det.

For mange år tilbake var jeg veldig kritisk til andre mennesker i tankene. Det var en skikkelig jobb å rydde opp i tankene mine. Jeg tenkte negative tanker om andre hver dag, flere ganger om dagen (Jeg tror det handlet mye om at jeg heller ikke likte meg selv, men det kan jeg heller komme inn på en annen dag). Jeg begynte å legge merke til når jeg gjorde det, og valgte i stedet å tenke noe fint om denne personen (og det er ikke så lett som det høres ut, for du har jo gjerne noe å usette på vedkommende). Når du øver deg opp på å velge å tenke rett, vil du automatisk tenke i mer positiv retning om personer og situasjoner.  Selv om jeg enda kan kjenne igjen når de negative tankene kommer, så har jeg lært å gå imot de, selv om det er utfordrende.

Følelser og tanker er koplet sammen

I dag morges kjente meg så spent(på en positiv måte) og frustrert på en gang. Frustrasjonen lå i at jeg har sover lite i det siste, tiden hadde ikke strekt til , klesvasken har hopet seg opp og jeg kjente på at jeg fort kan bli irritert på at ikke det er ryddig. Ofte bryr jeg meg ikke så mye om det, men i dag var jeg irritert og frustrert.


Men så jeg kjente jeg også det deilige nærværet som Jesus kommer med når jeg bruker tid med Han. Det er en underlig kombinasjon av følelser vi kan kjenne på 😆. Jeg måtte ta ett valg, konsentrere meg om det gode nærværet til Jesus og valgte tanker som at «dette bli en fantastisk dag». Vi kan ha alle mulige varianter av sinnstemninger og følelser og tanker. En liten justering på morgenkvisten kan påvirke resten av dagen. Velger jeg rett kan jeg få det godt og det går ikke ut over de andre jeg bor i huset med. For når du er irritert og trøtt, går det så lett ut over de nærmeste rundt meg og det vil jeg jo ikke. Det er akkurat når jeg har det sånn, at jeg tar tak i tankene mine og tenker positivt med vilje. Les også innlegget om å tenke postivt med vilje: https://www.kristinlberge.no/blogginnlegg/tenk-positivt-med-vilje


Der tankene våre går, vil følelsene følge etter. Dersom vi tenker at vi har et elendig liv og mislykkes med alt, vil følelsene våre bekrefte disse tankene. Isteden for at følelsene skal bestemme hvordan du har det, kan du bestemme i tankene hva du ønsker å tenke og følelsene må følge det du tenker. Vi kan våkne og føle oss elendige og tenke at dette kommer til å bli en forferdelig dag, slik jeg gjorde i dag, men det går an å gjøre noen små justeringer og som gjør store positive virkninger for deg.


Velg bort nedbrytende tanker om andre

Greier du å gå en dag uten å si stygt eller nedbrytende om andre? Eller ser du også en forbedringsmulighet her. Vi er ufullkomne og feiler ofte i det vi sier og gjør. Vi sier ut og handler på det vi tenker. Derfor avslører du fort det som bor i tankene dine. Det blir synlig på frukten vår om treet vårt er godt eller dårlig. Se hva Jesus sa:


«På fruktene skal dere kjenne dem.. Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Et godt tre kan ikke gi dårlig frukt, og et dårlig tre kan ikke gi god frukt.» Matt. 7, 18-19


Jeg skal prøve å forklare dette; dersom tankene dine er nedlatende mot en personer klarer du ikke snakke godt til dem eller om dem eller gjøre gode handlinger mot dem.  Det kan være visdom å begynne å ta grep i tankene før de blir til ord eller handlinger. Det er her du kan gjøre noen små positive justeringer som vil gi store positive konsekvenser i livet 🙌.


Når du er blitt en person som produserer og tenker gode tanker om andre, vil du snakke godt om andre og munnen din vil tale ut det som er til oppmuntring og framgang for andre. Om du klarer å trene opp til å tenke godt om andre, da vil gode ord om andre og til andre komme ut av munnen din. Det er sånn lyset ditt skal skinne for andre mennesker, se hev Jesus sier:


«Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør..» Matt 5,16

For at noe skal endre seg må du gjøre noe med det

Jeg kan velge å tenke gode tanker om mennesker rundt meg. Jeg har personlig hatt en lang vei å gå på dette området. Jeg var til og med nedvurderende overfor folk jeg ikke kjente. Når jeg så en person, kunne jeg fordømme vedkommende i tankene🙈. Jeg var ikke klar over det før jeg begynte å tenke over hva jeg faktisk tenkte overfor andre mennesker. Jeg er har øvd meg opp på dette og nå er jeg god på å fange opp når jeg tenker nedbrytende om en annen person. Da stopper jeg opp i tankene og går imot det, og jeg prøver å være ekstra oppmerksom på å tenke positivt om menneskene rundt meg.


Du kan tenke: «Men jeg har jo rett, for den personen behandler meg dårlig.» Det kan godt stemme, men du har selv ansvar for hvem du ønsker å være. Tillater du nedlatende tanker å fylle deg, kan de etter hvert bli til store festningsverk mot en person som Gud elsker høyt.

For at det skal skje en endring må du gjøre noe med det. Denne endringen vil skje som en diskusjon med deg selv inni deg, for kjøttet vil gjerne det som er egoistisk og selvsentrert og ånden vil det som er til inspirasjon og glede for andre og ikke bare opptatt av seg selv. Så derfor vil det koste å gjøre det som er rett, det koster å velge det som er rett for det kjennes ikke alltid godt ut der og da. Det er som at du beskjærer vekk den dårlige frukten som ikke skal være der, det gjør vondt der og da men det er den eneste måten å produsere den gode frukten på.

Små endringer med stor virkning

En dårlig tanke blir fort til to, to blir til mange hundre, og til slutt har vi bygget opp en borg av resonnementer om hvor dårlig vi har det eller hvor mye galt det er med andre. Da begynner vi å handle ut fra de dårlige tankene vi har om den andre (eller oss selv). Hadde vi kommet til Gud når det bare var en tanke eller to, hadde ikke denne borgen reist seg mot en annen person. Jeg vet at det kan være tøft når vi velger det som er rett og de andre fortsetter å behandle oss dårlig.


Ett godt tre kan bare produsere god frukt

Du kan være med å bestemme hvilken retning livet ditt skal gå, du kan bestemme og rydde i tankene. Du kan velge det som er godt og gode tanker vil gi god frukt (ord og handlinger) og det vil gi ett godt liv. Ett godt tre kan ikke produsere dårlig frukt heller ikke kan ett dårlig tre produsere god frukt. Når du begynner å bevisst velge gode tanker, vil det gi gode ord og handlinger. Livet ditt begynner å gå i en retning som du ønsker at det skal gå og du blir den beste utgaven av deg selv og du kommer til å få det så godt inni deg.Håper du fikk noe ut av dette💛.

Del gjerne med venner.

Og lik gjerne siden min på facebook (Kristin L. Berge) eller følg meg på instagram.


Ha en nydelig dag.

K